F.A.Q.Συχνές ερωτήσεις

Οποιοδήποτε αρχείο πνευματικής ιδιοκτησίας σας.

Μπορείτε να κάνετε καταχώρηση της πατέντας σας σαν φυσικό πρόσωπο.

Μπορείτε να μας στείλετε την καταχώρηση σας με τους ακόλουθους τρόπους:

α) on-line καταχώρηση. Θα σας ζητηθεί να επιλέξετε από τον υπολογιστή σας το αρχείο που θέλετε να καταχωρήσετε. Προσοχή, όμως, να μη κλειδώνετε το προς κατοχύρωση αρχείο με password. Δείτε αναλυτικά πώς να καταχωρήσετε το έργο σας στο παρακάτω βίντεο:
ΒΙΝΤΕΟ

β) Με αποστολή σε αρχείο ηλεκτρονικής μορφής στα γραφεία της ePatenta.gr

Όταν παραλάβετε ηλεκτρονικά το ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΠΑΤΕΝΤΑΣ.

Η διάρκεια της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας διαρκεί βάσει του Ν. 2121/1993 μέχρι και 70 έτη μετά το θάνατο του δημιουργού.

Αν δεν διαθέτετε πιστωτική κάρτα, μπορείτε να μεταφέρετε ή να καταθέτετε το ποσό στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, στον λογαριασμό με IBAN: GR7801101450000014500277315

Μην ξεχάσετε να προσθέσετε στην αιτιολογία πληρωμής τον:

α) αριθμό παραγγελίας
β) Το επώνυμο του δικαιούχου
γ) τον τίτλο της κατοχύρωσης σας.

Όχι. Μπορείτε να καταχωρήσετε την πατέντα σας στην ePATENTA άσχετα με το πού μένετε.

Η ePATENTA δεν ανοίγει τα καταχωρημένα αρχεία δεδομένου ότι πρωταρχικός σκοπός της καταχώρησης είναι η εδραίωση της ημερομηνίας κατάθεσης του έργου σας. Από τη στιγμή που θα κατατεθεί η ιδέα σας, η eΠΑΤΕΝΤΑ παίρνει στην κατοχή της το αρχείο ως απόδειξη της κατάθεσης της συγκεκριμένης μορφής.

Μπορείτε να καταχωρήσετε όσες πατέντες θέλετε μεμονωμένα.

Αφού «ανεβάσετε» online το έργο σας στη βάση δεδομένων μας ή μας αποστείλετε αυτό σε αρχείο ηλεκτρονικής μορφής στα γραφεία της ePatenta.gr, εκδίδεται ηλεκτρονικά βεβαίωση, η οποία πιστοποιεί ότι το γεγονός της μεταφόρτωσης του συγκεκριμένου έργου από εσάς τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Με τον τρόπο αυτό, εάν αργότερα οποιοσδήποτε τρίτος αναπαραγάγει το έργο σας χωρίς προηγούμενη άδειά σας ή προβάλλει δικαιώματα επ’ αυτού, θα έχετε στη διάθεσή σας την πιστοποίηση που σας χορηγούμε, με την οποία θα διευκολυνθείτε στην απόδειξη ότι εσείς είστε ο πραγματικός δημιουργός βάσει του προνομίου της χρονικής προτεραιότητας «prior tempore potior in jure».

Επίσης, σε περίπτωση δικαστικής διένεξης και κατόπιν προηγούμενου αιτήματός σας, συνεργάτης της ιστοσελίδας μας θα σας συνδράμει βεβαιώνοντας ενόρκως το γεγονός της μεταφόρτωσης του συγκεκριμένου αρχείου τη δεδομένη χρονική στιγμή από εσάς στη βάση δεδομένων μας.

Η πνευματική σας καταχώρηση πρέπει να έχει τίτλο/όνομα ώστε να χρησιμοποιείται πρωταρχικά για τη συγκέντρωση στοιχείων αναφορικά με την καταχώρηση σας όταν παραδίδεται ή αποστέλλεται με e-mail στην ePATENTA.

Τα προσωπικά σας δεδομένα θα κρατηθούν εμπιστευτικά από την ePATENTA και δεν πρόκειται να δοθούν σε κανέναν και για οποιονδήποτε σκοπό.

Όλες οι καταχωρήσεις είναι οριστικές κατά την κατάθεσή τους και δεν μπορούν να μεταβληθούν, να αντικατασταθούν ή να ακυρωθούν.

Το τίμημα της καταχώρησης παρέχει πιστοποιητικό κατάθεσης της πατέντας σας, μαζί με αντίγραφο της πατέντα σας και επάνω θα φέρει την σήμανση καταχώρησης, όπου σας στέλνουμε στο e-mail σας.

Πρόσβαση στις πατέντες που καταχωρείοτει (και είναι μόνο για καταχώρηση) έχετε μόνο εσείς και ο εκπρόσωπος της ePatenta.

Η ePatenta.gr μπορεί να φυλάσσει το έργο σας για όσο χρόνο εσείς επιθυμείτε με την καταβολή εφάπαξ ποσού μόνον 5€.

Εφόσον έχετε κλείσει το 15ο έτος της ηλικίας σας, μπορείτε μόνος σας να μεταφορτώσετε το έργο σας στη βάση δεδομένων μας και να κάνετε χρήση των υπηρεσιών μας.

Εάν όμως δεν έχετε κλείσει το 15ο έτος της ηλικίας σας, δυνάμει του άρθρου 21 Ν. 4624/2019, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση του νομίμου αντιπροσώπου σας (γονέων ή κηδεμόνος) και η πρότερη ταυτοποίηση εκ μέρους μας της ιδιότητας αυτής του συναινούντος για λογαριασμό σας προσώπου.

Οποτεδήποτε εσείς κρίνετε και χωρίς καμία εκ μέρους σας υποχρέωση αιτιολόγησης, έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε τη διαγραφή του έργου σας και των προσωπικών σας δεδομένων από τη βάση δεδομένων μας.

Για λόγους ασφαλείας θα απαιτηθεί προηγούμενο έγγραφο αίτημά σας και θα σας ζητηθεί να επαληθεύσετε την ταυτότητά σας.

Με τη σειρά μας θα λάβουμε κάθε αναγκαίο μέτρο για την ικανοποίηση του αιτήματος σας εντός (1) μηνός από την υποβολή και ταυτοποίησή του, ενημερώνοντάς σας με μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για την ολοκλήρωση του αιτήματός σας.

Από τη στιγμή της διαγραφής του έργου σας και των προσωπικών σας δεδομένων από τη βάση δεδομένων μας, αυτονόητα θα παύσουμε να είμαστε σε θέση να επαληθεύσουμε ενόρκως το γεγονός της μεταφόρτωσης του συγκεκριμένου αρχείου τη δεδομένη χρονική στιγμή από εσάς στη βάση δεδομένων μας.