Το ζητούμενο προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων για μουσικά έργα & η προβολή τους μέσω διαδικτύου. 2 Απριλίου 2021 – Tags: νομοθεσία προστασίας δικαιωμάτων, προβολή στο διαδίκτυο, προστασία μουσικών έργων, προστασία πνευματικών δικαιωμάτων
Ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολλάκις τον καλλιτεχνικό χώρο είναι η προστασία και καταχώρηση πνευματικών δικαιωμάτων των έργων τους. Σε αυτό το σημείο πρέπει να γίνει σαφές ότι καλό θα ήταν πρώτα να καταχωρηθεί η ιδέα ή το έργο και εν συνεχεία να προβληθεί μέσω των εκάστοτε τρόπων προβολής που διατίθενται. Βεβαίως, να σημειωθεί ότι, η πνευματική ιδιοκτησία πάνω σε ένα πνευματικό έργο, αρχίζει και ισχύει από τη στιγμή της δημιουργίας του και σύμφωνα με το νόμο διαρκεί 70 χρόνια μετά το θάνατο του δημιουργού του. Μετά την παρέλευση των 70 ετών το έργο αυτό καθίσταται “κοινό κτήμα”.
Παρόλα αυτά, το κυρίαρχο ερώτημα είναι πώς μπορούν να προστατευτούν οι νέοι δημιουργοί μπροστά σε ένα τόσο επισφαλές για τα πνευματικά δικαιώματα μέσο, όπως είναι το Διαδίκτυο καθώς δύνανται να αντιγραφούν ή να χρησιμοποιηθούν από τρίτους για εμπορικούς λόγους χωρίς την άδειά τους.
Αρκετοί νέοι δημιουργοί – μη διαθέτοντας άλλα μέσα – αποφασίζουν να ανεβάσουν ένα έργο τους, π.χ ένα τραγούδι ή μία μουσική σύνθεση στο Yοutube ή και σε άλλες δημοφιλείς πλατφόρμες του Διαδικτύου, εφόσον πρώτα να το έχουν καταχωρήσει ή προστατεύσει τα δικαιώματά τους. Μία χρήσιμη συμβουλή σε αυτή την περίπτωση είναι όταν οι νέοι δημιουργοί ανεβάζουν βίντεο στο Διαδίκτυο, θα πρέπει να διαβάζουν τους όρους χρήσης του εκάστοτε website. Οι όροι γενικά λένε πως ο δημιουργός διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα στο περιεχόμενό του, απλώς εν ολίγοις παραχωρεί και στην εταιρία την άδεια να τα διαχειρίζεται σαν να είχε και αυτή τα πνευματικά δικαιώματα – δηλαδή να αναδημοσιεύει και να προβάλλει το υλικό του δημιουργού ελεύθερα.
Παρόλα αυτά, πρέπει να γίνει σαφές στους νέους ότι, το πρωτότυπο έργο πάντα ανήκει στο δημιουργό του, απλά ο διασκευαστής για τη συγκεκριμένη διασκευή φέρεται ως συνδημιουργός, σε ποσοστό συνιδιοκτησίας που θα πρέπει να έχει προσυμφωνηθεί με το δημιουργό του έργου δυνάμει συγκεκριμένης σύμβασης.Σε κάθε περίπτωση, αξίζει οι χρήστες να διαβάσουν τους όρους χρήσης και πνευματικών δικαιωμάτων όσων ιστοσελίδων και social media τους ενδιαφέρουν – αυτά δηλαδή στα οποία παρέχουν πρωτότυπο υλικό, π΄χ ένα μουσικό τους έργο ή προσωπικά τους δεδομένα.
Εν κατακλείδι, ο κανόνας υπαγορεύει ότι κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει πνευματικό έργο, που αποδεδειγμένα ανήκει σε κάποιον, χωρίς την άδειά του. Αυτό αποτελεί και τη βάση της αναγνώρισης του δικαιώματος υπέρ του δημιουργού-ιδιοκτήτη του, δηλαδή το να ζητείται η άδειά του ούτως ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το έργο του από τρίτους με νόμιμο τρόπο.