Τι είναι τα πνευματικά δικαιώματα και πόσο σημαντική είναι η κατοχύρωσή τους; 27 Ιανουαρίου 2021 – Tags: , , , ,

Τα πνευματικά δικαιώματα ή αλλιώς copyright ονομάζονται τα αποκλειστικά δικαιώματα των πνευματικών δημιουργών στο έργο τους. Η διασφάλιση και κατοχύρωσή τους είναι σημαντική για να μην επιτρέπουν σε τρίτους τη χρήση των έργων χωρίς την άδεια του δημιουργού.

Ειδικότερα, το πνευματικό δικαίωμα υφίσταται διάφορες κατηγορίες όπως σε σε έργα λογοτεχνίας και τέχνης, βιβλία, θέατρο, ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, αρχιτεκτονική αλλά και άλλες δημιουργίες όπως λογισμικό ή βάσεις δεδομένων (databases). 

Παράλληλα, η κατοχύρωσή τους, περιλαμβάνει το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του έργου από το δημιουργό του με οποιοδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε σκοπό. Επίσης, δίνει  το δικαίωμα της προστασίας του προσωπικού δεσμού του δημιουργού του προς αυτό. Το πνευματικό δικαίωμα είναι η ταυτότητα του δημιουργού και του έργου του, ότι ανήκει σε αυτόν.

Μέσω της διαδικασίας κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων, ο κάτοχος έχει το αποκλειστικό δικαίωμα επεξεργασίας του έργου. Εφόσον, ένα άτομο δημιουργεί ένα πρωτότυπο έργο, το οποίο έχει αποτυπωθεί σε ένα υλικό μέσο, τότε θα πρέπει να αποκτήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από τη δημιουργία του έργου.

Μερικά τύποι έργων που  είναι κατάλληλοι για προστασία πνευματικών δικαιωμάτων, είναι:

  • -Ηχητικά και οπτικά έργα, όπως τηλεοπτικές εκπομπές, ταινίες και  βίντεο
  • -Ηχογραφήσεις ήχου και μουσικές συνθέσεις
  • -Γραπτά έργα, όπως διαλέξεις, άρθρα, βιβλία 
  • -Παιχνίδια βίντεο και λογισμικό υπολογιστή
  • -Θεατρικά έργα